• 05:32
    Через спеку озеро Синевир обміліло на 2,5 метра (ВІДЕО)

    Через спеку озеро Синевир обміліло на 2,5 метра (ВІДЕО)

     Високогірне озеро Синевир, що знаходиться в однойменному національному природному парку в Міжгірському районі на Закарпатті помітно обміліло. Через спеку та посуху рівень води впав майже на 2,5 м.

    "Щороку приїздимо з родиною помилуватися цією перлиною Карпат. Озеро просто дивовижне. Правда, цього літа очам не повірили. Там де раніше була вода й плавали косяки форелі – прогулюються туристи. Рівень води впав щонайменше на 2-2,5 метри”, – дивується Олег Павлюк із Луцька.

    Озеро Синевир вважають найбільшим озером в українських Карпатах. Його площа становить майже 5 га, глибина сягає 22 метри. Воно знаходиться на висоті 989 метрів над рівнем моря.

    "Синевирське озеро називають ще Морським оком. Воно утворилося внаслідок перекриття річкової долини зсувами в післяльодовиковий період. Вода в ньому прозора й холодна. Навіть, у ці спекотні дні вона не прогрівається глибше 1 метра. Купатися й рибалити тут не дозволяють. Раніше забороняли вогнище розпалювати й намети напнути. А тепер за дозвіл беруть по 15 грн, а за 20 грн можна користуватися бесідкою”, – розповідає друзям-туристам Андрій Омельчук зі Львова. Компанія збирається заночувати біля озера.

    Місцеві мешканці не дивуються, що в озері стало менше води. Кажуть, рівень залежить від дощів.

    "З озером усе гаразд. Його площа та глибина постійно змінюються в залежності від опадів. Озеро живлять також три гірські струмочки. Пройдуть дощі й вода одразу ж підніметься. Бували такі роки, що навесні та під час злив вода підходила до середини дерев’яних скульптур на другому березі й заливала оглядовий майданчик на цьому боці”, – пояснює продавець із сувенірного кіоску на березі озера.

    Посередині озера є острівець. Екскурсоводи розповідають відпочивальникам, що це вершина каменя на могилі дівчини Синь і її хлопця Вир. За переказами, парубка злі люди скинули з гори, а його кохана наплакала ціле озеро сліз і потім сама шугнула з кручі в озеро.

    Прохід до озера коштує 10 грн з особи. Підйом, протяжністю понад кілометр, крутий і займає не менше півгодини. Він проходить уздовж гірських струмків по заасфальтованій дорозі. Дозволяють проїхати до Синевира й машиною. За проїзд беруть 25 грн. Віктор ГОМОЛЬ. Gazeta.ua
     Дата: 12.07.2012 | Переглядів: 548 | Добавив: АДМІН | Теги: Микола Дербак, озеро, синевир | Рейтинг: 0.0/0
    Всьго коментарів: 0
    dth="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
    Имя *: Email:
    Код *:
      * 23.02.2013 Національний педагогічний університет ім. Михайла Драгоманова розбудовує базу дл...  *  07.11.2012 ФДМУ продає Колочавський завод технологічного обладнання *  05.11.2012 Мешканець закарпатської Колочави утримує 2 тисячі голубів і папуг * «Колочавський завод технологічного обладнання» повторно виставили на аукціон 14.12.2012,13:16 * Під час гасіння пожежі вогнеборці врятували власника будинку та його дружину 19.01.2013,13:08 * В Колочаві горів будинок 08.11.2012,13:02 * Колочава взяла участь у міжнародній туристичній виставці 02.04.2012,12:49