• 23:14
    До кінця 2012 року в закарпатському реабілітаційному центрі оселяться 30 ведмедів(ФОТО, ВІДЕО)

    До кінця 2012 року в закарпатському реабілітаційному центрі оселяться 30 ведмедів(ФОТО, ВІДЕО)

    Про це, відкриваючи найбільший в Європі, закарпатський, реабілітаційний центр для бурих ведмедів, повідомив Міністр екології та природних ресурсів України Микола Злочевський. В урочистому відкритті центру у вівторок, 13 грудня, взяли участь також очільник Закарпаття Олександр Ледида, директор департаменту природно-заповідної справи Віктор Канцурак, керівник Міжгірщини Василь Щур.

    Сьогодні центр має двох чотирилапих пацієнтів. До нових умов життя тут звикають семирічний самець та трирічна самка. Ведмедицю привезли аж з Харкова – не піддатлива дресируванню, вона стала не потрібною місцевому цирку. А 300-кілограмовий самець мешкав на Рахівщині, у приватному господарстві. Його маже ніколи не випускали з кількаметрової клітки.

    – Ведмеді довго навіть з клітки боялись виходити, – згадує про перші дні життя клишоногих у центрі його керівник Ярослав Бундзяк. – Нам їх рибою доводилось виманювати. Але вже потихеньку освоюються, звикають до природних умов життя.

    А умови життя в реабілітаційному центрі для бурих ведмедів навіть кращі від природних. Для чотирилапих мешканців тут облаштували барлоги, водойми, висадили кущі з ягодами. Щоденний раціон одного ведмедя складає 18 кг відбірних фруктів, овочів, риби.

    Після перерізання символічної стрічки високі гості виконали ще одну почесну місію – випустили одного з ведмедів з клітки. Микола Злочевський разом з Олександром Ледидою власноруч, – за допомогою спеціального механізму, – відкрили клітку, де кілька днів мешкав семирічний бурий ведмідь. Клишоногий із задоволенням змінив місце проживання – відтепер, більшість часу він проводитиме у зручному вольєрі. А згодом зможе сам обрати собі помешкання будь-де на території 12-гектарного реабілітаційного центру.

    – Ніхто не вірив, що нам вдасться реалізувати такий амбітний проект усього за кілька місяців, – розповів Микола Злочевський. – Але за підтримки керівництва держави було виділено 2,4 млн. грн. для облаштування центру, і сьогодні ми вже маємо перших вихованців. Звичайно, роботи з вдосконалення території триватимуть й надалі, але можу запевнити: умови життя тутешніх тварин є і залишатимуться найкращими.

    – Переконаний, реабілітаційний центр для бурих ведмедів стане туристичною меккою. До того ж, поруч знаходиться найвідоміше закарпатське озеро Синевир. А завдяки розбудові потужної інфраструктури, ми зможемо не тільки збільшити кількість туристів, а ще й здивувати їх європейськими стандартами обслуговування, – зазначив керманич області Олександр Ледида.

    Унікальним українським проектом зацікавилися й міжнародні природоохоронні організації.

    – Україна може пишатися таким проектом, – відмітив президент міжнародної організації з захисту тварин «Чотири лапи» Амір Халіл. – Наша організація обов’язково долучатиметься до роботи центру. Ми готові взяти на себе витрати з транспортування ведмедів, їх лікування та харчування.

    Відразу після відкриття реабілітаційного центру Олександр Ледида та Амір Халіл підписали меморандум про співпрацю між Закарпатською областю та організацією «Чотири Лапи Інтернешнл».



    Відео:


    Прес-центр ОДА

     Дата: 14.12.2011 | Переглядів: 607 | Добавив: АДМІН | Теги: НПП «Синевир», реабілітаційний центр | Рейтинг: 5.0/2
    Всьго коментарів: 0
    dth="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
    Имя *: Email:
    Код *:
      * 23.02.2013 Національний педагогічний університет ім. Михайла Драгоманова розбудовує базу дл...  *  07.11.2012 ФДМУ продає Колочавський завод технологічного обладнання *  05.11.2012 Мешканець закарпатської Колочави утримує 2 тисячі голубів і папуг * «Колочавський завод технологічного обладнання» повторно виставили на аукціон 14.12.2012,13:16 * Під час гасіння пожежі вогнеборці врятували власника будинку та його дружину 19.01.2013,13:08 * В Колочаві горів будинок 08.11.2012,13:02 * Колочава взяла участь у міжнародній туристичній виставці 02.04.2012,12:49