• 20:11
    Кого із закарпатців мобілізують?

    Кого із закарпатців мобілізують?

    Якщо, не дай Боже, оголосять військовий стан, то до лав української армії можуть покликати 80 тисяч краян. 23 липня Верховна Рада затвердила указ Президента про часткову мобілізацію. Про те, кого братимуть до війська зараз і кого в разі війни, розповідав у середу на прес-конференції військовий комісар області Іван Васильцюн. Рішення про часткову мобілізацію зумовлене «поширенням проявів тероризму на території України, що призводять до загибелі мирного населення й військовослужбовців; концентрацією угруповань військ (сил) зі значним наступальним потенціалом на території РФ поблизу Державного кордону України; загрозою нападу, небезпекою державній незалежності України». Так написано в пояснювальній записці до указу. Мобілізацію проводитимуть протягом 45 діб із дня набрання чинності указом. 

    Відповідно до заявок військових за цей час їм постачатимуть необхідних людей і техніку. Щодо людей, то говорити про точну кількість наразі неможливо, адже вона формується згідно з потребою. Наприклад, станом на 16.00 23 липня жодних заявок щодо нестачі людей у обласного комісаріату не було. «Як тільки заявка з’явиться, вона буде розіслана всім районним комісарам, котрі й шукатимуть потрібних», – уточнив воєнком. Торкнеться мобілізація, за словами обласного комісара, лише тих, хто служив у армії. Це означає, що на посаду військового льотчика шукатимуть виключно людину з такою спеціальністю. 

    Окрім того, після отримання повістки громадянин пройде медогляд, який покаже, чи він може служити. У разі позитивного висновку медиків мобілізований ще проходитиме безпосередньо в військовій частині повторний курс за тою чи іншою спеціальністю, яку колись отримав. Відповідаючи на питання, І. Васильцюн уточнив деякі моменти закону. Так, студенти і аспіранти денної форми навчання в АТО не потраплять. 

    А ось «за студентами, курсантами, слухачами, стажистами, клінічними ординаторами, аспірантами, докторантами та педагогічними, науково-педагогічними працівниками на період проходження ними військової служби за призовом під час мобілізації на особливий період зберігаються місця навчання (у тому числі за рахунок коштів держбюджету для осіб, які навчалися за рахунок цих коштів) у навчальних закладах», – зазначається у документі. 

    Крім цього, за громадянами, які перервали навчання чи роботу у зв’язку із призовом, зберігатимуться додаткові види соціального і матеріального забезпечення, місце роботи, посада і попередній середній заробіток, зменшуватиметься розмір плати за навчання. Згідно із законом, ці особи отримають право на відстрочку для складання екзаменаційної сесії та державної атестації у навчальних закладах на вказаний період. Загалом на Закарпатті більше 80 тисяч людей теоретично можуть мобілізувати, але це не означає, що всіх їх викличуть до військкоматів. Новацією є те, що указ передбачає механізм залучення до лав армії добровольців. Так, добровольцям достатньо прийти до військкомату, пройти медкомісію й не мати судимостей. Із такою людиною держава підпише контракт, за такими особами зберігається, за законом, робоче місце та середня зарплата. 

    А ще зараз збільшено віковий ценз для рядових до 60 та для офіцерів до 65 років, тож афганці, миротворці та інші досвідчені люди зможуть прийти до армії. Іван Васильцюн також висловив сподівання, що не доведеться залучати міліцію до пошуку людей, котрі ухилятимуться від повісток. А такі, напевно, є. Разом із тим, додав він, слід розуміти, що в будь-який момент Росія може оголосити відкриту війну Україні, й тоді мобілізують усіх, а часу на тренування вже не буде. Ще одна важлива новина – указ таки передбачає певну ротацію військових. За попередніми даними, замінять не більше 20 % військовослужбовців. На Закарпаття на 10 днів відпочинку можуть приїхати від 10 до 30 осіб, але точно ще нічого не відомо, каже І. Васильцюн. 

    А тим часом, голова Закарпатської ОДА Валерій Лунченко попросив Кабмін залишити закарпатський батальйон в області. Він пояснив посадовцям, що є необхідність під час воєнної кризи охороняти стратегічно важливі для країни об’єкти, які знаходяться на території краю і від діяльності яких залежать навіть сусідні європейські держави. Це питання вивчають у профільному міністерстві, інформують в ОДА. 

    Новини Закарпаття

     Дата: 28.07.2014 | Переглядів: 572 | Добавив: АДМІН | Теги: мобілізація | Рейтинг: 0.0/0
    Всьго коментарів: 0
    dth="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
    Имя *: Email:
    Код *:
      * 23.02.2013 Національний педагогічний університет ім. Михайла Драгоманова розбудовує базу дл...  *  07.11.2012 ФДМУ продає Колочавський завод технологічного обладнання *  05.11.2012 Мешканець закарпатської Колочави утримує 2 тисячі голубів і папуг * «Колочавський завод технологічного обладнання» повторно виставили на аукціон 14.12.2012,13:16 * Під час гасіння пожежі вогнеборці врятували власника будинку та його дружину 19.01.2013,13:08 * В Колочаві горів будинок 08.11.2012,13:02 * Колочава взяла участь у міжнародній туристичній виставці 02.04.2012,12:49