• 21:27
    Михайло Хланта пропонує читачам нову збірку своїх творів «Колоздрики в пучку»

    Михайло Хланта пропонує читачам нову збірку своїх творів «Колоздрики в пучку»

    Поетична творчість закарпатського поета Михайла Петровича Хланти привернула увагу багатьох людей, які ретельно слідкують за сучасним літературним процесом. Поряд з новими, нерідко аморальними тенденціями теперішньої української літератури, дозрівають і добрі плоди слова, які несуть людям високу духовність, облагороджують її. Творчість Хланти є саме такою, хоча поет уважно слідкує за модерними літераторами і хтозна який досвід йому це принесе та що навіють думки. Наразі Михайла Петровича називають перспективним закарпатським поетом.

    Його перша збірка «Подих гір» побачила світ у 2003 році, хоча вірші почав писати ще у середині дев’яностих років, будучи учнем Колочаво-Брадолецької загальноосвітньої школи. З кожним роком творча майстерність поета удосконалювалась. Особливо ретельно Михайло Петрович почав працювати над своїми творами під час навчання у Закарпатському лісотехнічному технікумі та Національному лісотехнічному університеті, де брав активну участь у літературній студії «Едельвейс». Тоді ж з’явилися перші публікації поезії у пресі, на яку звернули увагу цінителі літератури. Цікаво, що Михайло Хланта писав і на українській, і на російській мові. Власне, поетична збірка «Подих гір» складалося з 12 віршів українською і 15 – російською мовою. «Перша ластівка» засвідчила високий патріотизм колочавського поета до рідної землі, прагнення миру і єдності для українського народу, про що тонким натяком йдеться ось у цій поезії:

    Яка різниця – західна чи східна,
    Північна чи південна сторона?!
    Вони усі для мене – милі, рідні
    Й буяє скрізь однакова весна.

    Та понад усе Михайло Хланта любить Карпати, які з любов’ю називає «своїми». Про красу, енергію і дух гір він писав у першій своїй збірці, а другу, яка побачила світ у 2007 році, назвав «Карпати – понад Еверест». У цих трьох словах передано не лише зміст книжки, але й особисте ставлення поета до рідних Карпат, адже Михайло Петрович народився і виріс у Колочаві. Цей населений пункт, що овіяний численними переказами про опришка Шугая, оточений високими горами, лісами і полонинами, не міг не вплинути на творчість і професійну діяльність Хланти. До речі, він зараз очолює Негровецьке природоохоронне науково-дослідне відділення Національного природного парку «Синевир».

    Ну, що ж. Мене на слові розпинайте,
    Свій тяжко у житті несу я хрест.
    Воскресну я лише в моїх Карпатах,
    Вони для мене – понад Еверест, -

    такими словами відкрив Михайло Петрович для читача нові обрії творчості у збірці «Карпати – понад Еверест», до якої увійшло близько сотні віршів. У цій поезії чимало цікавих думок, філософських роздумів та важких реалій, до яких в усі часи поети були чутливими і негайно реагували своїми творами.

    «У його поезіях – живий пульс сьогодення, глибока схвильованість, щира сповідальність перед своїм читачем. Його поезії відгукнуться високими думками й почуттями в багатьох серцях», – такими словами про творчість Михайла Петровича відгукнувся його однофамілець, кандидат філологічних наук, доктор мистецтвознавства, заслужений діяч мистецтв України Іван Хланта.

    Сьогодні до свого читача Михайло Хланта іде з новою збіркою своїх творів, які йдуть з самої глибини серця поета і проціджені крізь щирість почуттів. Чергова книжка поета «Колоздрики в пучку» недавно побачила світ в ужгородському видавництві «Патент». У ній багато хто впізнає себе, своїх знайомих, почерпне нові враження, життєву мудрість, добрі поради, як ось це:

    Подаруйте коханим фіалки,
    Бо одвічно жива красота.
    Хай усмішка Наталки Полтавки,
    Не покине їх ніжні вуста.

    Окрім поезії, у даній книзі Михайло Хланта подає на суд читачам й свою прозу, таким чином дебютуючи як прозаїк. Оповідання Михайла Петровича привертають увагу реалістичністю, поетичністю, деталізацією. Вони мають своїх прототипів.

    Сьогодні усі нові твори Михайло Хланта зібрав докупи і простягає їх у подарунок читачу, наче букет неповторної краси гірських первоцвітів, котрі у Колочаві називають колоздриками.

    Юрій Бабічин.
     Дата: 23.07.2012 | Переглядів: 796 | Добавив: АДМІН | Теги: Михайло Хланта, колочава, Книга | Рейтинг: 0.0/0
    Всьго коментарів: 0
    dth="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
    Имя *: Email:
    Код *:
      * 23.02.2013 Національний педагогічний університет ім. Михайла Драгоманова розбудовує базу дл...  *  07.11.2012 ФДМУ продає Колочавський завод технологічного обладнання *  05.11.2012 Мешканець закарпатської Колочави утримує 2 тисячі голубів і папуг * «Колочавський завод технологічного обладнання» повторно виставили на аукціон 14.12.2012,13:16 * Під час гасіння пожежі вогнеборці врятували власника будинку та його дружину 19.01.2013,13:08 * В Колочаві горів будинок 08.11.2012,13:02 * Колочава взяла участь у міжнародній туристичній виставці 02.04.2012,12:49