• 21:44
    Минулої неділі колочавці приймали гостей

    Минулої неділі колочавці приймали гостей

    Минулої неділі у краї колишніх бокорашів та опришків — Колочаві відбувся ХVІ традиційний українсько-чеський мистецький фестиваль " Колочавське відлуння Тереблянської долини ”. Його ініціатор та постійний організатор — вчителька місцевої школи Наталія Тумарець, яка, до речі, за популяризацію Чеської Республіки на Закарпатті нещодавно удостоєна престижної нагороди від Міністерства закордонних справ Чехії "За народну дипломатію”.

    За сприяння освітянського колективу Колочавської ЗОШ І-ІІІ ст., їх директора Михайла Кия, підтримки установ освіти, культури, всіх прихильників і однодумців свято і на цей раз пройшло на високому рівні.
    Як і в попередні роки, урочистості торжеству надали участь у ньому керівних осіб району, мера міста Семіл Чеської Республіки Яна Фарського, заст. генерального консула Чеської Республіки в Україні Франтішека Поземськогои, голови спілки " Чеська бесіда ” Василя Василіва, методиста з музейної справи Закарпатської області Наталії Тарасенко, делегацій у складі 45 чоловік з Чехії та Словакії, численних гостей з навколишніх сіл та селища Міжгір’я. З гучномовців лунали закарпатські народні пісні, власники торгових наметів пропонували учасникам свята прохолоджуючі напої та різні наїдки.

    …Ведуча свята Галина Рекіта, сповістивши про початок торжества, яке традиційно проводиться спільно з Чеською Республікою в цьому казково-мальовничому краї, де проживав і творив письменник Іван Ольбрахт, запрошує на імпровізовану сцену почесних гостей. Першим слово мав заступник голови райдержадміністрації Володимир Голодняк, який за доручення керівника району Василя Щура тепло привітав усіх учасників фестивалю. Передав найщиріші зичення гостям із сусідніх Чехії та Словакії.

    — Сьогоднішнє підписання договору про співпрацю між Колочавою та містом Семіл є свідченням добрих дружних відносин і намірів між нашим краєм і Чеською Республікою, — сказав Володимир Петрович. — Приємним є і той факт, що ці два краї ще в тридцятих роках минулого століття поєднала знана у світі людина — Іван Ольбрахт, ім’я якого шанують і пам’ятають на Міжгірщині і, зокрема, у Колочаві. Тут при загальноосвітній школі успішно працює музей відомого письменника, який часто відвідують не тільки наші учні, а й гості із ближнього зарубіжжя

    Про дружні взаємозв’язки між Колочавою та м. Семіл у сфері культурного та освітнього розвитку, збереженні навколишнього природного середовища тощо говорили у словах-вітаннях голова районної ради Іван Ярема, в.о. Колочавського сільського голови Тетяна Дербак, мер міста Семіл Ян Фарський та інші.

    Угоду про співпрацю підписали від чеської сторони Ян Фарський, мер міста Семіл, від української — Тетяна Дербак, в.о. Колочавського сільського голови. Урочисту мить підсилили Гімни України та Чеської Республіки.


    Після завершення урочистої церемонії відбувся святковий концерт. Звеселяли сотні глядачів фольклорний колектив та танцювальна група РБК (кер. В. Янчик, Т. Гимба), троїсті музики ДМШ (кер. Ю. Біланинець) та родини Марковичів, фольклорні гурти з Хустського району — " Гудаки ” (с. Н.Селище) та " Зелена папороть ” (с. Золотарево). Ряд українських народних пісень подарували гостям верховинський соловейко Оксана Синишина та вже відомий у краї дует у складі Оксани та Мар’яни Качайло. У авторському читанні була неперевершеною Наталія Тумарець, яка прочитала легенду про Шугая. Вона ж і завершила концертну програму піснею " Величальна Колочаві ”.

    Свою концертну програму підготували і гості з Чеської Республіки.

    Свято на цьому не завершилося. До пізньої ночі над селом, де народився знаний у всьому світі літературний діяч минулого століття Іван Ольбрахт, лунали пісні українською та чеською мовами.

    Гості прощалися до наступного фестивалю і висловлювали щиру вдячність ПП В.П. Тумарцю за спонсорську допомогу в проведенні фестивалю.

    Марія РУБЕЦЬ.
    Фото Олеся ОРИЩУКА
     Дата: 10.08.2012 | Переглядів: 566 | Добавив: АДМІН | Теги: Колочавське відлуння, Тереблянська долина, колочава, фестиваль | Рейтинг: 5.0/1
    Всьго коментарів: 0
    dth="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
    Имя *: Email:
    Код *:
      * 23.02.2013 Національний педагогічний університет ім. Михайла Драгоманова розбудовує базу дл...  *  07.11.2012 ФДМУ продає Колочавський завод технологічного обладнання *  05.11.2012 Мешканець закарпатської Колочави утримує 2 тисячі голубів і папуг * «Колочавський завод технологічного обладнання» повторно виставили на аукціон 14.12.2012,13:16 * Під час гасіння пожежі вогнеборці врятували власника будинку та його дружину 19.01.2013,13:08 * В Колочаві горів будинок 08.11.2012,13:02 * Колочава взяла участь у міжнародній туристичній виставці 02.04.2012,12:49