• 02:33
    На крилах пісні по життю

    На крилах пісні по життю

    Аж цілий букет книг вийшов у світ за фінансового сприяння у їхньому виданні депутата Верховної Ради України Станіслава Аржевітіна з нагоди нещодавнього святкування Дня Колочави. Їхні автори, котрих аж десять різних за віком, професіями, творчим уподобанням — уродженці мальовничого гірського села над Тереблею, яких об’єднує почуття любові до літературного слова.

    Кожному варто віддати належне за змістовні друковані праці, але все-таки особливо приємне враження викликала книжечка під назвою “Іван Штаєр — пісняр верховинського краю”. Як-не-як, а це рідкісне видання, якщо не перше, коли автор з Міжгірщини публікує власні пісні з музичними нотами.

    Про талановитого 53-річного Івана Васильовича не без підстав твердять, що народився музикантом. Його любов до пісні з малих літ вдома одразу помітили як батьки, так і в школі вчителі, рекомендувавши вийти на сцену в ролі соліста ансамблю та хору. Захоплення засвідчив навчанням у Хустському культурно-освітньому училищі у режисерському відділі. Звісно, і під час строкової служби в армії закоханий у музику колочавець не розлучився з піснею: молодого солдата охоче запросили в ансамбль пісні і танцю внутрішніх військ “Горизонт”, який був при дивізії в м. Архангельськ. Навіть став ведучим програми, не кажучи, що був провідним співаком, буваючи у концертних турне по всіх-усюдах у військових підрозділах колишніх Збройних сил СРСР. Саме тут і зміцнився його хист. Написав пісню “Далеко від дому”, ставав аж кілька разів дипломантом всеармійського конкурсу радянської пісні і танцю.

    Не перелічити всіх творчих відзнак, яких удостоювався за виступи перед глядачами в різних музколективах, у тому числі створених них особисто, за роботи, куди доля направляла, зокрема, на посаді директора будинку культури в селі Сокирниця на Хустщині, художнього керівника на Колочавському заводі технологічного обладнання, а потім на цьому ж посту СБК рідного села, де й дотепер. Він ще й з неабиякими акторськими здібностями: колись ставив і брав участь у п’єсах, а не так давно у художньому фільмі “Колочавські повстанці” про УПА, зйомки якого проводила кіностудія імені Олександра Довженка, зіграв головну роль Штаєра, якому він, до речі, племінник. А як віртуозно вміє грати на музінструментах Іван Васильович на весіллях, звеселяючи різними на смак мелодіями і закликаючи всіх до іскрометного танцю!

    Ознайомлюючись з пісенником, незважаючи на його невеличкий тираж, сторінковий малооб’єм, достеменно пересвідчуєшся, що музика — це не лише покликання Штаєра з дитинства, але і його любов, якій він присвятився і зберігає вірність назавше. У ньому вміщено коломийки — колискові, соціально-побутові, про кохання і Колочаву, народного месника Штаєра, що можуть стати у пригоді як для домашнього співу, так і на малих та великих сценах. І особливо з словесно-музичних творів для співів милі серцю і душі пісні. Кожна з них голосна, яка єднає і лунає людям на добро. У них відчувається передусім закоханість пісняра у рідний чарівний край. На першому місці з-поміж них пісня “Моє рідне село”, яку не лише один Іван Васильович, а всі його земляки гордо і з повним правом величають гімном Колочави.

    Як добре сьогодні згадати
    Сині гори і рідні Карпати.
    Де з джерел ллється чиста вода
    Є у серці моєму святиня —
    Колочава моя.

    Цей початковий, як і наступні куплети, пронизаний ліричним патріотизмом автора до свого осідку, вдячною даниною йому за те, що став для нього джерелом творчого натхнення. Ця пісня наче з серця ллється, мов на крилах летить увись, коли її у Колочаві співають від малого до найстарших. Цей гімн, вважай, став теперішнім хітом села в долонях гір над Тереблею.
     Дата: 03.07.2012 | Переглядів: 838 | Добавив: АДМІН | Теги: культура | Рейтинг: 0.0/0
    Всьго коментарів: 1
    1 АДМІН   (09.07.2012 05:15) [Материал]

    0
    dth="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
    Имя *:
    Email:
    Код *:
      * 23.02.2013 Національний педагогічний університет ім. Михайла Драгоманова розбудовує базу дл...  *  07.11.2012 ФДМУ продає Колочавський завод технологічного обладнання *  05.11.2012 Мешканець закарпатської Колочави утримує 2 тисячі голубів і папуг * «Колочавський завод технологічного обладнання» повторно виставили на аукціон 14.12.2012,13:16 * Під час гасіння пожежі вогнеборці врятували власника будинку та його дружину 19.01.2013,13:08 * В Колочаві горів будинок 08.11.2012,13:02 * Колочава взяла участь у міжнародній туристичній виставці 02.04.2012,12:49