• 18:06
    Не витримали "оптимізації": на Виноградівщині померло троє престарілих з Колочави

    Не витримали

    На Закарпатті у Виноградівському пансіонаті для самотніх стареньких лише за два тижні померли троє пенсіонерів. Незадовго до того усіх їх перевезли з іншого закладу в селі Колочава, який закрили, задля економії бюджетних коштів. Літні люди такого переїзду не витримали.

    Марина Коваль, кореспондент:

    - Вісьмох пенсіонерів із Колочави перевезли до пансіонату для пристарілих людей у Виноградові. До нових умов пристосувалися не всі. Протягом двох тижнів померли три жінки.

    Лікар геріатричного пансіонату переконує: це сталося не через дорогу й умови життя в новому закладі. Просто старенькі болісно перенесли усі зміну. Їх поселили на поверхах, де мешкають люди з розладами психіки. І коли жінки усвідомили, що назавжди – це стало останньою краплею.

    Віра Гелетей, лікар-ординатор Виноградівського геріатричного пансіонату:

    - Ці адаптаційні механізми організму не спрацьовують, і потім такий кризовий стан, як у цих були - гострі порушення мозкового кровообігу. На фоні цієї адаптації так і сталося.

    Утримувати в Колочаві ціле відділення для восьми літніх людей дорого, виправдовується керівництво Міжгірського району. Санепідемстанція і пожежники визнали будівлю закладу такою, що не відповідає нормам. Грошей на ремонт у районному бюджеті не знайшлося.

    Василь Щур, голова Міжгірської РДА:

    - Не можна було просто там було удержувати людей, тому що ми не гарантували, що там щось не дай Бог, не станеться.

    Відтак літніх підопічних вирішили перевезти до геріатричного пансіонату в Виноградові.

    Віктор Мацола, начальник головного управління праці й соцзахисту населення Закарпатської ОДА:

    - Це обласний заклад, там створені належні побутові умови, гігієнічні умови, належне харчування, належний догляд, належний медичний супровід.

    Та попри все - більшість стареньких із Колочави хотіли б повернутися до рідного району.

    Михайло Рошко, мешканець Виноградівського геріатричного пансіонату:

    - Взяли повезли, як грішну душу, та й готово. Я хочу у своє село йти.

    Колишні працівники відділення у Колочаві кажуть: навіть після закриття притулку, до них приходять самотні люди. Але коли чують, що їхати треба до Виноградова - від допомоги відмовляються.

     Дата: 23.08.2012 | Переглядів: 812 | Добавив: АДМІН | Теги: колочава, оптимізація, будинок престарілих | Рейтинг: 0.0/0
    Всьго коментарів: 0
    dth="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
    Имя *: Email:
    Код *:
      * 23.02.2013 Національний педагогічний університет ім. Михайла Драгоманова розбудовує базу дл...  *  07.11.2012 ФДМУ продає Колочавський завод технологічного обладнання *  05.11.2012 Мешканець закарпатської Колочави утримує 2 тисячі голубів і папуг * «Колочавський завод технологічного обладнання» повторно виставили на аукціон 14.12.2012,13:16 * Під час гасіння пожежі вогнеборці врятували власника будинку та його дружину 19.01.2013,13:08 * В Колочаві горів будинок 08.11.2012,13:02 * Колочава взяла участь у міжнародній туристичній виставці 02.04.2012,12:49