• 05:17
    Незабутня практика в Карпатах

    Незабутня практика в Карпатах

    У травні цього року студенти-біологи 2 курсу Інституту природничо-географічної освіти та екології НПУ імені М. П. Драгоманова проходили навчально-польову практику в національному природному парку "Синевир”, керівниками якої були кандидат біологічних наук, доцент кафедри зоології Н. П. Чепурна і кандидат біологічних наук, доцент, завідувач кафедри ботаніки І. Б. Чорний.

    Метою навчально-польової практики було ознайомитись із різноманітністю тваринного та рослинного світу місцевого парку.

    До цього часу ми ніколи не бували в Карпатах, і я, як і мої однокурсники, їхала в цей край, відверто кажучи, неохоче. Проте, побачивши з вікон потягу уже на перевалах живописні рельєфи, неповторну красу карпатських гір та полонин, одразу зачарувалась цим краєм.

    На залізничній станції "Воловець” вранці нас люб’язно зустрів директор навчально-оздоровчої бази Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, розташованої в селі Колочава, Анатолій Юрійович Дербак. В перший день приїзду нас ознайомили із правилами техніки безпеки, охарактеризували НПП "Синевир”, правилами поведінки на заповідній території та запропонували здійснити прогулянку по території бази навчально-польової практики. Ми мали змогу скуштувати традиційні смачні закарпатські страви, адже Віра Іванівна та Оксана Юріївна — старанні кухарки, готували для нас із задоволенням. Техпрацівниця Марина завжди допомагала в прибиранні нашого помешкання.

    Під час польової практики ми досліджували різні біоценози природного парку та зустрічали різні види тварин, в тому числі — ендеміки Карпат. Серед амфібій — це саламандра плямиста, різні види тритонів, кумка, жаба прудка. Серед птахів вдалося спостерігати хоча й за невеликою кількістю, але цікавих представників — чорним лелекою, плискою гірською, голубом-синяком, який гніздився у нас поблизу бази, ластівкою сільською, горіхівкою, а ввечері можна було чути хорові співи птахів, які розливалися неймовірним відлунням по всьому урочищу.

    Завдяки Анатолію Юрійовичу для студентів університету імені М. П. Драгоманова були організовані безкоштовні екскурсії до візит-центру НПП "Синевир”, на озеро "Морське око”, до реабілітаційного центру бурих ведмедів та на форелеве господарство.

    Ми зустрілися із директором НПП "Синевир” Миколою Юрійовичем Дербаком, його першим заступником Мироном Михайловичем Цюбиком, заступником з науково-дослідної роботи Юрієм Юрійовичем Тюхом, науковим співробітником наукового відділу Юрієм Миколайовичем Яремою. Вони надали нам цікаву інформацію про заснування парку, коротку характеристику тваринного та рослинного світу Українських Карпат. Від спілкування із активом та дирекцією парку в нас залишилися найкращі враження.

    У візит-центрі студентам продемонстрували фільм про Синевирське озеро та запропонували відвідати музей лісосплаву, а екскурсовод охоче відповідав на всі запитання. Нам надавали безкоштовні буклети та примірники газети "Синій вир”. Загалом, ставлення до студентів з боку персоналу національного парку виявилося доброзичливе.

    Надзвичайно цікавою була подорож до реабілітаційного центру бурих ведмедів, де ми познайомились із начальником центру Ярославом Васильовичем Бундзяком, який розповів про ведмедів, які там перебувають. Сьогодні їх тут уже 6, а нещодавно привезли ще одного, у вкрай тяжкому стані. Зараз кожна тварина має гарний вигляд, за ними доглядають, годують та й імена у них забавні. Дюрій є найстаршим мешканцем, але за віком його випереджає Ірина — їй уже 30 років. Потап та Бубочка у розкішному стані. Роза має чарівний вигляд, а от Беня надто слабкий, хоча є сподівання, що його вилікують і приведуть до такого стану, як і його сусіди. Для них уже готують більшу площу в горах, куди їх будуть випускати після реабілітації.

    Завітали ми також і до озера, яке розташоване на висоті 989 м над рівнем моря. Там ми мали змогу покататись на плоті і кинути монету посередині озера із задумом про наші мрії, які обов’язково здійсняться. Навкруги озера дуже гарний краєвид, який запам’ятається назавжди.

    Нам була запланована екскурсія на форелеве господарство з вирощування риби. Завідувач господарством Мирон Миронович Цюбик продовжує батьківську справу Мирона Михайловича. За спеціальністю він біолог, тому студентам приємно було не тільки познайомитись із ним особисто, а й послухати його розповідь про різноманітність риб, яка водиться в річці Теребля. У господарстві розташовані штучні озера, в яких розводять райдужну форель та Служба "101”інформує харіус. В окремому приміщенні Мирон Миронович проводить інкубацію ікри форелі за допомогою апарата Шустера. Ікринки, які знаходяться в ньому, мають темно-коричневе забарвлення. Апарат цікавий тим, що має сталу температуру, захищає ікринки від світла та постійно промивається свіжою протічною водою. Ми дуже вдячні за всю інформацію, яку отримали, адже приємно знати, що є люди, які дійсно віддані своїй справі та підтримують гарний стан природи свого краю.

    Польова практика пройшла у нас на найвищому рівні, адже сумувати нам було ніколи. Завдяки нашим викладачам, які так турбувались про нас, ми побували у різних екосистемах Карпат, ознайомились із екологічними стежками із зоологічної та ботанічної точок зору та провели камеральну обробку зібраного матеріалу, вивчили літературні джерела, опубліковані науковими працівниками НПП "Синевир”.

    Хочеться висловити подяку нашим викладачам за турботу та незабутні дні перебування у Карпатах. З їхньої ініціативи студенти взяли участь у вшануванні пам’яті ветеранів Великої Вітчизняної війни. До Дня Перемоги ми зробили невелику концерту програму, яка сподобалась працівникам бази. З нею ми виступили ще й у візит-центрі НПП "Синевир”. Ми завдячуємо всім, хто нас так добре приймав, за їх теплі слова та турботу. Саме завдяки Миколі Юрійовичу, Анатолію Юрійовичу та Мирону Михайловичу студенти побували в усіх куточках Міжгірського району. Під час польової практики ми збагатились не тільки знаннями із зоології та ботаніки, а й тими цікавими історичними подіями та фактами про Закарпаття та гірське село Колочава, населення якого, переживши різні державні влади, зберегло свою самобутність, культуру, народні традиції, духовність і турботу про природу рідного краю. Я і мої однокурсникибіологи вдячні за збагачення знаннями, приємні, незабутні спогади та позитивні емоції, які ми отримали в навчально-оздоровчому комплексі "Синевир”, оскільки під час проходження таких практик можна пізнати красу природи нашої країни, пройнятися любов’ю і турботою про її збереження.
     Дата: 06.07.2012 | Переглядів: 1020 | Добавив: АДМІН | Теги: Навчально оздоровчий комплекс націо, НПУ імені М.П. Драгоманова, практика | Рейтинг: 4.9/7
    Всьго коментарів: 0
    dth="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
    Имя *: Email:
    Код *:
      * 23.02.2013 Національний педагогічний університет ім. Михайла Драгоманова розбудовує базу дл...  *  07.11.2012 ФДМУ продає Колочавський завод технологічного обладнання *  05.11.2012 Мешканець закарпатської Колочави утримує 2 тисячі голубів і папуг * «Колочавський завод технологічного обладнання» повторно виставили на аукціон 14.12.2012,13:16 * Під час гасіння пожежі вогнеборці врятували власника будинку та його дружину 19.01.2013,13:08 * В Колочаві горів будинок 08.11.2012,13:02 * Колочава взяла участь у міжнародній туристичній виставці 02.04.2012,12:49