• 20:42
    ННЦ «Синевир» у Карпатах готовий приймати студентів

    ННЦ «Синевир» у Карпатах готовий приймати студентів

    Науково-навчальний центр «Синевир» Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова після зимової перерви знову готовий приймати студентів для проходження навчально-польової практики. Центр розташований в наймальовничішому куточку Карпат – селі Колочава, на території Національного природного парку «Синевир». Проходити практику та оздоровитися сюди приїжджають вже кілька років поспіль студенти НПУ.

    Надзвичайно багата флора та фауна краю, що є територією національного парку, багата історична спадщина, туристичний потенціал є невичерпним джерелом інформації для студентів різних спеціальностей – біологів, географів, екологів, менеджерів по туризму та інших.

    Науково-навчальний центр «Синевир» може прийняти і зручно розмістити біля 50 осіб. У будівлі є всі зручності. Бажаючі купаються у чані з мінеральною водою чи прогулюються до мінерального джерела «Колочава», де можна вільно напитися лікувальної води скільки завгодно.

    Як розповів директор НЦЦ «Синевир» Анатолій Дербак, за минулий зимовий період працівники науково-навчального центру провели роботи з благоустрою території, налагодили постійне водопостачання та побудували новий житловий корпус, де зможуть комфортно проживати додатково ще 32 особи.

    «Біля річки ми облаштували спеціальні місця відпочинку, де можна почитати книжку чи провести навчальні заняття із групою, - розповідає Анатолій Дербак. - Вирішується питання із проведенням Інтернету для студентів, облаштуванням візит-центру. Розвивається у нас й підсобне господарство. На території центру вже є шість овець, бджолині вулики, невеличке форелеве господарство, висаджений фруктовий сад».

    Проходячи практику у Колочаві, студенти київського вишу зможуть відвідувати та досліджувати екологічні стежки. Їх залучатимуть для прокладення нових туристичних маршрутів. Окремим пунктом проходження практики студентів стане робота із учнями середніх шкіл, що розташовані у межах НПП «Синевир». Налагоджується також співпраця із Ужгородським національним університетом. Влітку планується приїзд студентів Інституту мистецтв, які малюватимуть краєвиди регіону.

    У вільний від навчання час, для студентів та викладачів проводяться екскурсії історико-архітектурними пам’яткам краю: до одного з семи чудес України – озера Синевир; єдиного в Україні Центру реабілітації бурих ведмедів; у Музей лісу і сплаву; на інші природні об’єкти. Також організовуються походи в гори.

    «Роботи у нас ще непочатий край,- ділиться планами Анатолій Дербак, - Плануємо побудувати гідрометеопост, де проводитимуться спільні дослідження та спостереження за погодою із науковцями НПП «Синевир». Цим займається директор Інституту природничо-географічної освіти та екології НПУ Віталій Покась. Велика подяка за побудову та розширення НЦЦ «Синевир» ректору університету Віктору Андрущенку, першому проректору з організації навчально-виховної роботи і економіки Олегу Падалці, голові профкому Івану Горбачуку та директору НПП «Синевир» Миколі Дербаку. Всі вони разом створили чудові умови для проходження практики, навчання та відпочинку студентів і викладачів університету».

    Розширення та розбудова центру надасть поштовх соціально-економічному розвитку регіону і допоможе вирішити бодай частково проблему безробіття у Колочаві. На сьогодні у центрі вже працевлаштовано 9 осіб і штат планується й надалі поповнювати.

    Марія Шетеля

    фахівець зі зв’язків з громадськістю та ЗМІ НПП «Синевир»

     Дата: 21.04.2014 | Переглядів: 726 | Добавив: АДМІН | Теги: НПУ імені М.П. Драгоманова | Рейтинг: 5.0/3
    Всьго коментарів: 0
    dth="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
    Имя *: Email:
    Код *:
      * 23.02.2013 Національний педагогічний університет ім. Михайла Драгоманова розбудовує базу дл...  *  07.11.2012 ФДМУ продає Колочавський завод технологічного обладнання *  05.11.2012 Мешканець закарпатської Колочави утримує 2 тисячі голубів і папуг * «Колочавський завод технологічного обладнання» повторно виставили на аукціон 14.12.2012,13:16 * Під час гасіння пожежі вогнеборці врятували власника будинку та його дружину 19.01.2013,13:08 * В Колочаві горів будинок 08.11.2012,13:02 * Колочава взяла участь у міжнародній туристичній виставці 02.04.2012,12:49