• 19:17
    Закарпатська Колочава підписала угоду про співпрацю з чеським містом Семіли

    Закарпатська Колочава підписала угоду про співпрацю з чеським містом Семіли

    У серпні минулого року, під час проведення українсько-чеського фестивалю «Колочавське відлуння Тереблянської долини», окрім святкових дійств відбулося підписання угоди про співпрацю між селом Колочава і містом Семіли, що у Ліберецькому краї Чеської Республіки.

    Ці два населені пункти сусідніх країн дуже схожі за ландшафтними і кліматичними умовами, та єднає їх ще й те, що відомий чеський письменник Іван Ольбрахт народився у м. Семіли, а в Колочаві провів певний час життя і там написав ряд своїх творів. Численні туристи з усіх кінців Чехії щорічно відвідують Колочаву, де діє музей їхнього славного земляка, автора роману «Микола Шугай, розбійник», читанням якого й досі захоплюються чехи та українці. Класика завжди актуальна. Окрім цього чеські туристи відвідують ще цілий ряд музеїв, які діють у Колочаві, а також здійснюють сходження в гори, де колись переховувався опришок Микола Шугай. Відпочинок тут припав до душі громадянам сусідської країни, про що свідчить постійний ріст відвідувачів з Праги, Брна, Семіли. Тож співпраця у туристичний сфері постає на перше місце, що обумовлено у згаданій вище угоді. Водночас, особлива увага приділяється співпраці у вирішенні екологічних питань, сприянню молодіжному рухові і культурному обміну. 

    Щоб обговорити подальші кроки співпраці двох сторін голова сільської ради Колочави Василь Худинець недавно здійснив робочий візит у Семіли, де зустрівся зі старостою міста Яном Фарським. Під час переговорів було розроблено програму на найближчі роки, яка обумовлює спільні заходи зокрема щодо налагодження туристичних і культурних зв’язків, обміну досвідом і навчання у пріоритетних напрямках співпраці.

    – У нас багато спільного і є   прагнення працювати в інтересах наших громад. Також ми маємо чому повчитися одні в одних, а це неодмінно збагатить нас досвідом, котрий буде застосований для розвитку і Колочави, і Семіли, – каже Василь Худинець.

    У налагодженні співпраці між цими двома населеними пунктами особлива заслуга генерального консула Чеської Республіки у Львові Давіда Павліта. Він неодноразово відвідував Колочаву і дуже полюбив цей край,   як колись Іван Ольбрахт. Дипломат впевнений, що угода між Колочавою і Семіли принесе багато користі. 

    Юрій Бабічин. Фото Івана Лендьєла.



     Дата: 28.02.2013 | Переглядів: 522 | Добавив: АДМІН | Теги: угода | Рейтинг: 5.0/2
    Всьго коментарів: 0
    dth="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
    Имя *: Email:
    Код *:
      * 23.02.2013 Національний педагогічний університет ім. Михайла Драгоманова розбудовує базу дл...  *  07.11.2012 ФДМУ продає Колочавський завод технологічного обладнання *  05.11.2012 Мешканець закарпатської Колочави утримує 2 тисячі голубів і папуг * «Колочавський завод технологічного обладнання» повторно виставили на аукціон 14.12.2012,13:16 * Під час гасіння пожежі вогнеборці врятували власника будинку та його дружину 19.01.2013,13:08 * В Колочаві горів будинок 08.11.2012,13:02 * Колочава взяла участь у міжнародній туристичній виставці 02.04.2012,12:49