• 13:19
    Дрова у Колочаві — стократ більший дефіцит, ніж в інших куточках не тільки верховинського краю, а і всієї області

    Дрова у Колочаві — стократ більший дефіцит, ніж в інших куточках не тільки верховинського краю, а і всієї області

    Не секрет, що однією із запорук успіху в діяльності будь-якого керівника є безпосереднє спілкування з народом. Та одна справа, коли ти приймаєш людей у своєму робочому кабінеті, і зовсім інша, коли сам їдеш на зустріч з громадянами за місцем їхнього проживання.


    Виїзний особистий прийом громадян головою районної державної адміністрації Василем Щурем у с. Колочава попередньо був запланований на 3 березня 2011 року. Оскільки напередодні стало відомо, що в цей день йому доведеться виїжджати в Ужгород, Василь Михайлович вирішив не відкладати зустріч із колочавцями у довгу шухляду, а провести її у вівторок, 2 березня.

    На належному рівні спрацювала і Колочавська сільська рада, попередивши громадян про перенесення дати прийому.

    У кабінеті сільського голови крім голови райдержадміністрації Василя Михайловича Щура — його заступник Іван Степанович Ледида, сільський голова Юрій Павлович Хланта, начальник відділу Держкомзему у Міжгірському районі Наталія Михайлівна Больбан.

    Активну участь у проведенні особистого прийому громадян взяв і голова районної ради Іван Васильович Ярема, що є підтвердженням того, що дві районні гілки влади, як представницька, так і виконавча, мають намір діяти не розрізнено, а злагоджено, в унісон.

    За площею та кількістю населення Колочава — один із найпотужніших населених куточків Верховини. Тож і проблем тут вистачає.

    Перша група в кількості семи заявників стурбована тим, що одна з їх землячок на території колишнього цегельного заводу (за їх словами) приватизувала немалий шмат землі. Не сплачуючи податки, громадянка П. роздає землю своїм родичам та наближеним особам. Відразу, в ході розгляду звернення, сільський голова допоміг з`ясувати, що поступати таким чином громадянка має можливість тому, що на цій землі нею приватизовані нерухомі об`єкти. Але це не означає, що і земля автоматично, без відповідного оформлення, перейшла у її власність. До того ж окремі заявники зацікавилися, на якій підставі цілісний майновий комплекс перейшов у власність однієї особи. З огляду на, м`яко кажучи, закрученість сюжету, виникла резонна підстава направити відповідне клопотання про перевірку з даного питання у районну прокуратуру. В свою чергу Колочавська сільська рада, заручившись підтримкою відділу Держкомзему у Міжгірському районі повинна провести інвентаризацію земель, визначити фактичне користування земельними ділянками колишнього цегельного заводу громадянами села.

    Ще одна група заявників, маючи на руках рішення Колочавської сільської ради про передачу їм у власність земельних ділянок в урочищі "Мочар”, нарікала на відділ Держкомзему, який відмовляється погоджувати технічну документацію, виготовлену на земельні ділянки. Причина відмови наступна. Відділом Держкомзему з’ясовано, що у цьому випадку приватизуються земельні ділянки, які підлягають розпаюванню. Тобто на сьогоднішній день їх у власність може отримати лише власник сертифіката на право на земельну частку (пай).

    Однак безвихідних ситуацій не буває. Тож громадянам запропоновано звернутися до сільської ради про передачу таких ділянок в оренду, що не суперечитиме чинному законодавству. А згодом, у недалекій перспективі, коли розпаювання буде завершено, заявники матимуть можливість скористатися своїм правом на приватизацію цієї землі.

    Мешканці вулиць Локоти та Туряниці стурбовані тим, що позбавлені під`їзду до своїх домівок. Це проблема 18 власників дворогосподарств.

    Тож існує нагальна потреба в облаштуванні 100 метрів дороги. Щонайперше голова райдержадміністрації Василь Щур дав доручення керівництву сільської ради за сприяння фахівців "Райавтодору” з`ясувати фінансові питання — виготовити проектно-кошторисну документацію.

    Турбувало верховинців і забезпечення пасажирських перевезень із Брадольця. В кінцевому рахунку досягнуто домовленості — сільська рада посприяє у підборі місця ночівлі для водія, після чого райдержадміністрація спрямовує відповідне клопотання керівництву ВАТ "Міжгірське АТП-12138”.

    Групу на чолі з колишніми депутатами райради І.Ю. Ситаря, В.В. Шмулиги, сільських активістів, не байдужих до долі села, В.М. Дербака, І.В. Іваниша цікавила перспектива функціонування лікарні.

    З приводу цього питання голова райдержадміністрації запевнив, що районом на обласному рівні відстояно право на існування Колочавської дільничної лікарні. Проте кількома ліжкомісцями все ж треба поступитися. Разом з тим, вишукано кошти в сумі 87 тисяч гривень з обласного бюджету для проведення реконструкції дільничної лікарні.

    Як повідомив голова села Юрій Хланта, під вирішення проблеми ремонту лікарні підкладає своє побратимське плече і уряд чеського краю Височіна. Голова райдержадміністрації та голова райради дійшли взаємної згоди, що на наступній сесії районної ради ініціюватимуть виділення з районного бюджету для цих же цілей 210 тисяч гривень.

    Відвідувачі озвучили ще одну проблему села. Потік у Гирсовці час від часу показує свій норовистий характер. Ще не зарубцювалися рани від попередніх паводків, а в грудні минулого року ріка знову пошматувала дороги. Щоб сприйняти проблему гирсовчан не тільки на слух, очільники району після проведеного прийому відвідали ту місцину, де потік наробив найбільше шкоди. І тут, на березі потоку, не обійшлося без спілкування з десятками колочавців, які змучені щорічною боротьбою з водою.

    Гирсовчани просили не забути про них. До того ж, заважають їм спокійно жити і проблеми технічного характеру. Електрозабезпечення осель гирсовчан вкрай незадовільне. Різкі перепади напруги у мережі негативно впливають на побутову техніку — не витримують таких "експериментів” та "горять” телевізори, холодильники, пральні машинки тощо. Василь Михайлович та Іван Васильович запевнили, що докладуть максимум зусиль і вже через півтора, максимум два місяці, проблему щодо ремонту дороги буде знято. Відповідно і перед керівництвом Міжгірського РЕМ буде поставлено завдання вирішити проблему з електропостачанням. Керівники району відвідали й іншу "гарячу точку” — вулицю Волошина, де існує нагальна потреба у спорудженні моста.

    Чи не кожен із колочавців, який під час прийому переступав поріг кабінету сільського голови, порушував і питання забезпечення паливом. Як парадоксально це не звучить, дрова у Колочаві — стократ більший дефіцит, ніж в інших куточках не тільки верховинського краю, а і всієї області. По суті, це проблема не лише колочавців, а й жителів Негрівця, Синевира та Синевирської Поляни — сімнадцяти тисяч чоловік!..

    Вирішення цієї уже давно назрілої "болячки” лежить як через знаходження спільної мови з керівництвом НПП "Синевир”, так і Мінекології. Тож відповідне клопотання вже направлено начальнику Державної служби заповідної справи Мінекології України: при плануванні діяльності НПП обов`язково враховувати забезпечення населення краю дровами і деревиною.

    Не залишилися поза увагою очільників району і такі проблеми колочавців, як відсутність державних культурних установ, газопостачання, ефективності функціонування дошкільних навчальних закладів тощо. Перспектива вирішення цих питань не віддалена.

    Наш кор.
    "Верховина" для mizgir.com.ua
     Дата: 05.03.2011 | Переглядів: 837 | Добавив: АДМІН | Теги: колочава | Рейтинг: 1.8/5
    Всьго коментарів: 0
    dth="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
    Имя *: Email:
    Код *:
      * 23.02.2013 Національний педагогічний університет ім. Михайла Драгоманова розбудовує базу дл...  *  07.11.2012 ФДМУ продає Колочавський завод технологічного обладнання *  05.11.2012 Мешканець закарпатської Колочави утримує 2 тисячі голубів і папуг * «Колочавський завод технологічного обладнання» повторно виставили на аукціон 14.12.2012,13:16 * Під час гасіння пожежі вогнеборці врятували власника будинку та його дружину 19.01.2013,13:08 * В Колочаві горів будинок 08.11.2012,13:02 * Колочава взяла участь у міжнародній туристичній виставці 02.04.2012,12:49