• 12:58
    Фокус: 10 людей, які змінили Закарпаття на краще

    Фокус: 10 людей, які змінили Закарпаття на краще

    У рамках спецпроекту Красива країна «Закарпаття. 100 ідей для відпочинку» журнал Фокус пропонує дізнатися про десять людей, які намагаються перетворити закарпатський регіон.

    Суспільство: 1

    Берталон Товт


    Це не казка Андерсена: побачити справжнього сажотруса можна і в XXI столітті. Для цього потрібно прийти до мукачівського ЖЕКу № 3 у звичайний будній день. Не впізнати Берталона не можна: на ньому чорний робочий одяг і кепсель — шапочка зі щільної тканини. У Закарпатті є повір'я: побачити сажотруса — до удачі, а особливо пощастить тим, хто потримається за його гудзик. У центрі Мукачева навіть поставили пам'ятник сажотрусові, для якого скульптору позував сам Берталон.

     

    Суспільство: 2Станіслав Аржевітін


    У послужному списку банкіра з тридцятирічним стажем чимало високих посад: голова правління банку АЖІО, депутат двох скликань Верховної Ради, голова ради Асоціації українських банків. Але зараз він пробує себе в нових амплуа — історика, письменника, журналіста і мецената. У рідному селі Колочава Міжгірського району Закарпаття Аржевітін вже відкрив десять музеїв. Банкір сподівається, що його приклад наслідуватимуть інші заможні люди, що люблять свої «малі батьківщини».

     

     

    Суспільство: 3Йосип Бартош


    Художник Йосип Бартош з дружиною вже кілька років відновлюють замок Сент-Міклош XV століття в селі Чіндієво неподалік від Мукачева. На початку 2000-х твердиня являла собою жалюгідне видовище: стіни без вікон і дверей, зруйнований дах. Ставши першим в Україні орендарем середньовічної фортеці, Бартош дав замку друге життя. Орендарю допомагали колеги-художники: гроші від продажу їх картин йшли на ремонт. Зараз у планах Бартоша — відновлення Середнянський і Довжанського замків.

     

    Суспільство: 4Василь Гутиряк


    Ось вже 12 років Василь Гутиряк і очолювана ним організація Карпатські стежки роблять походи по горах зручними і безпечними. З 2001 року волонтери організації промаркували близько 2000 км піших маршрутів у Карпатах. Організований туризм в Карпатах існував і до Карпатських стібок, але інфраструктура розвалилася за час перебудови: маршрути заросли, притулки розібрали по частинах. Тому Гутиряку і його партнерам часом доводилося розчищати шлях бензопилою.

     


    Суспільство: 5Віктор Загреба


    Якщо в Карпатах ви побачите червоні і сині знаки із зображенням велосипеда — можете сміливо йти по них. Адже ці дороги перевірили на собі волонтери проекту Велокраїна на чолі з менеджером Віктором Загребою. Основних завдань у волонтерів три. Головна — розробка та маркування веломаршрутів. Друга — створення інфраструктури: адже, зістрибнувши з залізного коня, велосипедистові потрібно десь переночувати, поїсти і помитися. Третя частина — промо: сайт, журнал, співпраця із туроператорами.

     

    Суспільство: 6Павло Чучка


    Закарпаття — це десяток культур і мов. Філолог Павло Чучка об'єднав їх в корчмі «Деца у нотаря». В ужгородському ресторані зібрано потроху з усіх національних кухонь, які представлені в Закарпатті. У Деці навіть розробили кулінарну екскурсію: гостя саджають за стіл і виносять йому пробники восьми страв різних національних кухонь. А офіціанти одягнені в костюми народів, що населяють закарпатський край.

     

    Суспільство: 7Йосип Машіка


    Потомствений винороб Йосип Машіка 18 років бере участь у винних фестивалях Закарпаття. І за цей час жодного разу не залишився без нагороди: вигравав то самовар, то баранчика, а одного разу навіть порося на ім'я Пончо. Винним гурманам, які вперше приїхали до Закарпаття, Машіка радить починати знайомство з місцевим вином з сухих вин. Всі вони — і червоні, і білі — представлені на фестивалях. Але щоб знайти «своє» вино, потрібно дегустувати.

     

     


    Суспільство: 8Олександр Дзембас


    Археолог Олександр Дзембас з колегами з усього світу намагаються зберегти знаменитий Невицький замок для нащадків. У свій час Дзембас вразили знайдені тут артефакти: археологи знайшли уламки кераміки епохи бронзи і раннього заліза. Сам замок при цьому руйнувався буквально на очах, і Олександр твердо вирішив зберегти хоча б те, що ще залишилося. Мрія Дзембас — відкрити в замку «живий» музей, відтворивши тут майстерні кравців, ювелірів, ковалів і зброярів.

     

     

    Суспільство: 9Денис Добра


    Організація Боржавська ініціатива і її засновник Денис Добра рятують старовинну вузькоколійку, залучаючи на неї туристів. Боржавська вузькоколійка, вона ж Анця Кушницька, побудована 105 років тому і зараз перебуває під загрозою закриття. Щоб привернути до Анці увагу, ентузіасти організовують тут екскурсії. Поїзд тягне раритетний тепловоз ТУ-2, пасажирів розважають народною музикою, розповідями екскурсовода і винними дегустаціями.

     

     

    Суспільство: 10Вікторія Бундзяк


    Говерла, Долина нарцисів, 500-річний буковий ліс — це лише деякі з багатств Карпатського біосферного заповідника (КБЗ). Але про заповідник знає далеко не кожен українець. Змінити ситуацію намагається Вікторія Бундзяк, начальник відділу екологічної освіти КБЗ. Вона виросла в шахтарському місті Брянка Луганської області. У Закарпатті вона привезла групу юннатів і закохалася тут у майбутнього чоловіка. А незабаром з'явилася і друга любов: заповідні ліси і гори Карпат.

     

    Голос Карпат

     Дата: 02.05.2013 | Переглядів: 676 | Добавив: АДМІН | Теги: Аржевітін | Рейтинг: 0.0/0
    Всьго коментарів: 0
    dth="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
    Имя *: Email:
    Код *:
      * 23.02.2013 Національний педагогічний університет ім. Михайла Драгоманова розбудовує базу дл...  *  07.11.2012 ФДМУ продає Колочавський завод технологічного обладнання *  05.11.2012 Мешканець закарпатської Колочави утримує 2 тисячі голубів і папуг * «Колочавський завод технологічного обладнання» повторно виставили на аукціон 14.12.2012,13:16 * Під час гасіння пожежі вогнеборці врятували власника будинку та його дружину 19.01.2013,13:08 * В Колочаві горів будинок 08.11.2012,13:02 * Колочава взяла участь у міжнародній туристичній виставці 02.04.2012,12:49