• 22:28
    Колочава – унікальне село на Закарпатті із неймовірною історією

    Колочава – унікальне село на Закарпатті із неймовірною історією

    Колочава – єдине в Україні село, де є 10 музеїв, 20 пам'ятників і надзвичайний етнічний колорит.

    Закарпаття було у складі величезної кількості держав – Угорщини, Австрії, Чехословаччини, Радянського Союзу і України. Від кожної регіон щось взяв для себе. І тільки у Cкансені – музеї просто неба, показано побут Колочави у різні періоди.

    У наступному музеї повстанців щиро раджу вам пам'ятати пароль – "Слава Україні", бо там вас зустріне озброєний упівець.

    Музей визвольних змагань назвали "Бункером Штаєра" на честь найвідомішого упівця на цих землях. Бунтарі тут були ще від опришків і аж до упівців.

    У нас було десь 46 угруповань, від 4 до 10 осіб в складі. Але через сексотство і енкаведистів 45 груп було розсекречено буквально за рік. Вся інформація про них знищена,
    – розповів екскурсовод Андрій Глеба.

    Хлопці протрималися 10 років. Тільки в околицях Колочави по горах мали 8 криївок. Одну із них відтворили у музеї. Замаскований вхід, але всередині є усе необхідне для життя.

    Хлопці могли перебувати у таких криївках від 3 до 6 місяців. Щоб було що пити, то жолобами вода затікала до кринички, з кринички вимивалося через туалет і далі.

    Коли холодніше, оселитися туристам пропонують у колибі лісоруба. Це такий місцевий готель, який складається з 20 номерів. Одна ніч вартує 35 гривень з особи. За ці гроші отримаєте уже готові карімати і мангал.

    Часи угорського панування тут відтворили відділком жандармерії. Історію Карпатської України тут оселили у тогочасний автобус, бо саме на таких наші хлопці коли відступали заїхали у Колочаву.( Не оминули й сторінки енкаведистських репресій, майже сотня колочавців загинула у таборах.

    В селі також є неабияка атракція – музей вузькоколійки. Такі вузькі колії будували у другій половині 19 століття. Їх головне призначення було вивезення деревини. Якщо в долині річки, не можна було транспортувати ліс сплавом, то прокладали колійку.

    Музейники привезли сюди німецький паровоз 50-х років, він цілком на ходу, але їхати йому уже ніде. А кожен із 10 вагонів показує транспортування за різної влади. Тут мають і досі рухому дрезину, на ній возять туристів.

    І одразу поруч із Колочавою у сусідньому селі є одне із найгарніших озер України – Синевир.

    Джерело: 24 Канал

     Дата: 27.11.2016 | Переглядів: 479 | Добавив: | Теги: | Рейтинг: 0.0/0
    Всьго коментарів: 0
    dth="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
    Имя *: Email:
    Код *:
      * 23.02.2013 Національний педагогічний університет ім. Михайла Драгоманова розбудовує базу дл...  *  07.11.2012 ФДМУ продає Колочавський завод технологічного обладнання *  05.11.2012 Мешканець закарпатської Колочави утримує 2 тисячі голубів і папуг * «Колочавський завод технологічного обладнання» повторно виставили на аукціон 14.12.2012,13:16 * Під час гасіння пожежі вогнеборці врятували власника будинку та його дружину 19.01.2013,13:08 * В Колочаві горів будинок 08.11.2012,13:02 * Колочава взяла участь у міжнародній туристичній виставці 02.04.2012,12:49