• 21:58
    Закарпатська Колочава на день стала угорською

    Закарпатська Колочава на день стала угорською

    У закарпатському селі Колочава пройшли Дні угорської культури. Про це повідомила співорганізатор заходу Марія Шетеля.

    Ключовою подією святкування стало театралізоване відображення колочавськими акторами-аматорами сторінок із життя села угорського періоду. Найбільше уваги присвятили Едмонду Егану – угорському емісарові, автору державної акції у допомозі верховинцям. До 110-ї річниці трагічної загибелі угорського чиновника колочавці відкрили пам'ятну табличку з експозиціями на території музею – скансену "Старе село".

    З пам'яток угорського періоду у Колочаві найпопулярнішим є музей військової оборони "Лінія Арпада". Зараз тут відтворено 5 бункерів із 34-х, у яких розташовано понад дві тисячі експонатів.

    Користується великою популярністю і музейний комплекс (скансен) "Старе село", де відтворена атмосфера села ХІХ-ХХ століть та тогочасний побут колочавців. У складі музею представлена "Церковно-приходська школа" часів австро-угорського періоду та канцелярія "Угорського нотарського уряду".

    У 2009 році у Колочаві відкрили пам'ятник-обеліск "Примирення", який увіковічив прізвища загиблих у роки Другої світової війни колочавців, що перебували у рядах угорської, радянської та чехословацької армій.

    У 2010 році у рамках святкування Дня села був відкритий ще один обеліск воїнам-колочавцям, що загинули у рядах австро-угорської армії у роки Першої світової війни.

    На території головного цвинтаря села знаходиться невідоме поховання кінця ХІХ – початку ХХ століття, на якому встановлено залізобетонний хрест. За деякими переказами мешканців, це ймовірна могила угорського урядовця з Дебрецена, прізвище якого, на жаль, невідоме.

    Знаною і авторитетною людиною в Колочаві був витязь Данило Маркусь (в угорських документах – vitez Meggyes Daniel ur m. кir. oltiszt), який за бойові заслуги у Першій світовій війні нагороджений багатьма орденами та медалями і став членом організації Ордену Витязів.

    "Історія мого рідного села Колочава (Міжгірський район Закарпатської області) тісно пов'язана не тільки з культурною спадщиною України, а й з культурою інших сусідніх країн, зокрема, з Угорщиною, – говорить організатор і меценат заходу, колишній мешканець села Станіслав Аржевітін. – Саме це спонукало мене провести у селі за участі угорських громадських організацій незвичний захід – Дні угорської культури у Колочаві. Будемо сподіватися, що це свято стане традиційним і буде проводитись щорічно у жовтні".

    Організатори сподіваються, що захід приверне увагу угорських туристів до села Колочава. Для них тут вже створений спеціальний угорський туристичний маршрут.

    Гірське село зараз впевнено завойовує провідні позиції на туристичній карті Закарпаття. Зараз Колочава – це 10 музеїв, 20 пам'ятників і 50 пам'яток історії та культури.


    ЗІК
     Дата: 19.10.2011 | Переглядів: 565 | Добавив: АДМІН | Теги: | Рейтинг: 1.0/3
    Всьго коментарів: 0
    dth="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
    Имя *: Email:
    Код *:
      * 23.02.2013 Національний педагогічний університет ім. Михайла Драгоманова розбудовує базу дл...  *  07.11.2012 ФДМУ продає Колочавський завод технологічного обладнання *  05.11.2012 Мешканець закарпатської Колочави утримує 2 тисячі голубів і папуг * «Колочавський завод технологічного обладнання» повторно виставили на аукціон 14.12.2012,13:16 * Під час гасіння пожежі вогнеборці врятували власника будинку та його дружину 19.01.2013,13:08 * В Колочаві горів будинок 08.11.2012,13:02 * Колочава взяла участь у міжнародній туристичній виставці 02.04.2012,12:49