• 07:10
    Закарпатська Колочава вкотре полонила чехів

    Закарпатська Колочава вкотре полонила чехів

    Делегація Чеської Республіки, котра цими вихідними перебувала у гірському селі на Закарпатті з робочою поїздкою, була вкрай вражена тим, як Колочава дбайливо зберігає чеську культуру у себе. 

    Про це ЗІКу повідомила співорганізатор зустрічі Марія Шетеля.

    Село Колочава, що у Міжгірському районі Закарпаття, чехи облюбували ще з часів І. Ольбрахта. Проте й зараз, приїжджаючи до далекого гірського села вони знову й знову закохуються у цей мальовничий край та відкривають для себе щораз щось нове.

    Представники благодійного фонду «Віза», який вже п’ять років співпрацює з Закарпаттям, на чолі з виконавчим директором Володимиром Чубірко, відвідали екологічні та туристичні об’єкти Міжгірщини. Супроводжували їх голова обласної ради Іван Балога, депутати обласної ради від Міжгірського району, голова Міжгірської райради Іван Ярема, представники обласної адміністрації та народний депутат України Станіслав Аржевітін.

    Найперше у Колочаві чехи відвідали могили чеських жандармів біля музею церкви св. Духа та поклали на них квіти.

    Музей архітектури та побуту «Старе село» радо вітав шанованих гостей хлібом-сіллю та троїстими музиками.

    Особисто вийшов із лісу привітатися до чехів навіть відомий колочавський опришок Микола Шугай. Оглянувши експозиції музею, делегація попрямувала до найбільш популярної садиби – єврейської «Корчми у Вольфа». Усміхнений театралізований Гершко вже чекав гостей із тацею на руках та привітно запросив до господи.

    Тут на гостей вже чатувала колочавська горілка, сало, сир, бринза. Найбільше ласували теплою ріпою (картоплею), звареною у мундирі, яку подала у чуґунному горшку сама жінка Шугая – Ержіка. Театралізовані сценки із п’яницями та жандармами, «божеником», Шугаєм та Ержікою, які знімав колоритний Ольбрахт – неабияк звеселили чеських гостей.

    «За допомогою театралізованих дійств у музеї «Старе село» ми намагаємося яскравіше представити та відтворити цікаві історичні віхи і життя села, – каже уродженець села, ініціатор відтворення чеської культури, нардеп Станіслав Аржевітін. – Для чехів колочавців підготували виступи, пов’язані із періодом перебування Колочави у Чеській Республіці (1919-1939)».

    У музеї «Чеська школа» гості з чеського краю Височіна з цікавістю оглядали експозиції, читали чеські підручники, шукали на мапі свій край.

    Потім вони поклали квіти біля пам’ятника чеському письменнику І. Ольбрахту та відвідали його музей.

    Куточок Чехії у далекій Колочаві приємно вразив далеких гостей.

    За словами голови Асоціації друзів Закарпатської області в Чеській Республіці сенатора Мілоша Вистрчіл, край є надзвичайно привабливим для туристів. «Ми прагнемо обопільного розвитку двох партнерських регіонів – і Височіни, і Закарпаття, – каже він. – Наша делегація під час відвідин унікальних місць на Міжгірщині могла переконатися в тому, що ваш край має надзвичайно великий потенціал для розвитку туризму. І в цьому ми вам будемо допомагати».

    Довідка ЗІКу.

    Історія села Колочава тісно пов’язана не лише з культурною спадщиною України, а й з культурою інших сусідніх країн, зокрема Чехії. Нині у селі працює музей «Чеська школа», відкрито пам’ятник та музей І. Ольбрахту, впорядковані могили чеським стражникам Войтеху Кубіну, Йозефу Зеленку та вахмістрам Олдріху Грабалу, Йозефу Гофману, зібрано численні чеські експонати у музеї «Колочавська вузькоколійка», працює туристичний маршрут «Колочава-село чеське».
    Джерело: ZIK
     Дата: 20.03.2012 | Переглядів: 531 | Добавив: АДМІН | Теги: музей, культура | Рейтинг: 0.0/0
    Всьго коментарів: 0
    dth="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
    Имя *: Email:
    Код *:
      * 23.02.2013 Національний педагогічний університет ім. Михайла Драгоманова розбудовує базу дл...  *  07.11.2012 ФДМУ продає Колочавський завод технологічного обладнання *  05.11.2012 Мешканець закарпатської Колочави утримує 2 тисячі голубів і папуг * «Колочавський завод технологічного обладнання» повторно виставили на аукціон 14.12.2012,13:16 * Під час гасіння пожежі вогнеборці врятували власника будинку та його дружину 19.01.2013,13:08 * В Колочаві горів будинок 08.11.2012,13:02 * Колочава взяла участь у міжнародній туристичній виставці 02.04.2012,12:49